Home Alimentatie 6 tipuri de obezitate si de ce factori sunt cauzate

6 tipuri de obezitate si de ce factori sunt cauzate

SHARE
obezitate metabolica, obezitate alimentara

6 tipuri de obezitate si de ce factori sunt cauzate

Una dintre principalele probleme de sanatate ale societatii de azi o reprezinta obezitatea. Traim intr-un ritm accelerat, avem o alimentatie necorespunzatoare, nu avem activitate fizica si, adeseori, nu mancam. Obezitatea poate fi clasificata in diferite tipuri, fiecare avand caracteristici specifice si cauze care ne permit sa determinam modul cel mai eficient pentru tratarea acesteia. Abordarea trebuie individualizata, iar tratamentul trebuie sa fie adaptat nevoilor si problemelor fiecarui pacient.

Iata care sunt cele 6 tipuri de obezitate identificate de medici si factorii care conduc la aparitia lor:

  1. Obezitate alimentara – acest tip de afectiune este cauzat de consumul excesiv de alimente si, cu precadere, al alimentelor cu un continut ridicat de chimicale. Ea apare deoarece aceste alimente procesate contin o cantitate ridicata de grasimi si zahar, greu de digerat de catre organism. In acest caz, grasimea este acumulata preponderent in partea superioara a corpului. O dieta adecvata si cresterea activitatii fizice pot scadea riscul de obezitate alimentara.
  2. Obezitate prin stomac nervos – cauzele care conduc la aparitia acestui tip de afectiune sunt ne natura emotionala: stres, anxietate, depresie. Oamenii cu astfel de simptome consuma o cantitate ridicata de dulciuri pentru a satisface privarea emotionala. Consilierea de specialitate si exercitiul fizic pot diminua stresul si pot preveni aparitia obezitatii.
  3. Obezitatea cauzata de gluten – acest tip deafectiune apare in special la femei, in perioada adolescentei sau la menopauza, din cauza dezechilibrelor hormonale. Glutenul perturba procesul endocrin si determina cresterea in greutate, grasimea tinzand sa se acumuleze in zona centrala a corpului, pe picioare si fesieri. Este recomandat sa marim activitatea fizica, sa renuntam la tutun si alcool.
  4. Obezitate metabolica – in acest caz, pacientii tind sa aiba o cantitate mai mare de grasime acumulata in zona abdomenului. Acest tip de afectiune este cauzat de consumul de alimente care altereaza functionarea normala a organismului (prajeli, alcool, deserturi, paine).
  5. Obezitate mostenita genetic – exista gene care predispun anumiti pacienti la acest tip de afectiune, iar cel mai bun mod de a tine in frau aceste gene este prin activitate fizica si un regim alimentar adecvat nevoilor proprii.
  6. Obezitate cauzata de inactivitate – in acest caz sunt afectate toate zonele organismului, dar mai ales zona abdomenului. Cel mai bun mod de a preveni acest tip de obezitate este prin eliminarea alimentelor procesate, a alimentelor cu un continut ridicat de gasimi saturate si includerea antrenamentului fizic regulat. Este important, ca si in cazul celorlalte tipuri de obezitate, sa ai trei mese principale pe zi, corect alcatuite.