Produsele cosmetice bio sunt acele cosmetice care utilizeaza materii prime de origine naturala. Asta nu inseamna ca acestea nu sunt procesate sau nu contin aditivi, dar aceste din urma procedee urmeaza, la randul lor, un parcurs ecologic. In cazul cosmeticelor naturale, ingredientele ar trebui sa provina din agricultura ecologica, o agricultura care se bazeaza pe utilizarea optima a resurselor naturale, fara a utiliza substante chimice sintetice sau organisme modificate genetic.
Asadar, prin cosmetice naturale/bio intelegem acele cosmetice obtinute din ingrediente naturale, transformate prin procedee ecologice.
Avantajele produselor cosmetice bio
Utilizarea produselor cosmetice bio are mai multe avantaje. Iata mai jos care sunt motivele pentru care alegerea acestor produse cosmetice este o idee buna:
- Cosmeticele bio sunt mai putin agresive
Deoarece nu contin ingrediente industriale sau chimice, cosmeticele naturale/bio sunt mai blande cu pielea. Folosind aceste produse, se elimina agresivitatea elementelor derivate din petrol sau alte substante chimice.
- Nu sunt alergice
Un alt mare avantaj al produselor cosmetice bio este ca utilizarea lor nu produce, de obicei, efecte secundare. Deoarece ingredientele cosmeticelor bio sunt de origine naturala, riscul de aparitie a alergiilor este mult mai mic. De asemenea, aceste produse nu infunda porii, deoarece substantele naturale permit un finisaj mai natural, permitand o circulatie mai buna.
- Sunt mai prietenoase cu mediul
Atunci cand alegi sa folosesti cosmetice naturale/bio, alegi sa faci bine si mediului inconjurator. Fabricarea cosmeticelor naturale este un proces mult mai ecologic, deoarece nu se folosesc compusi derivari din petrol. Fabricarea cosmeticelor bio genereaza un impact ecologic minim in zona, precum si depozitarea si transportul acestora.
Productia cosmeticelor bio/naturale implica grija fata de mama natura si un tratament echitabil pentru animale. Constientizarea schimbarilor climatice, a respectului fata de natura si fata de animale favorizeaza si permite dezvoltarea durabila.
Citeste si: Uleiul de masline, aliment si medicament
- Contin principii active
Un alt mare avantaj al cosmeticelor bio este continutul ridicat de ingrediente active. De exemplu, uleiul natural de migdale are ingrediente active cu mult mai numeroase decat un ulei mineral derivat din petrol.
- Tratamente personalizate
Fiind realizate din ingrediente vegetale, pe care le gasim in natura, aceste produse sunt concepute si pentru anumite tratamente. Din gama de cosmetice naturale putem alege un produs care sa se potriveasca mult mai bine tipului nostru de piele si nevoilor sale. In schimb, cosmeticele de sinteza sunt, in general, adresate unui numar mare de persoane, fara sa tina cont de specificul fiecarei persoane.
- Consum responsabil
Daca alegem sa folosim produse cosmetice bio, incurajam si un consum responsabil. Astfel, daca urmezi o filozofie a consumului responsabil, produsele cosmetice naturale/bio sunt cea mai buna optiune. In plus, sunt o multime de producatori locali/nationali angajati in protectia sociala.
Ce ingrediente poti regasi in cosmeticele bio?
Cele mai comune ingrediente care fac parte din compozitia cosmeticelor naturale sunt:
- Uleiurile esentiale
- Ceara si emulgatori
- Uleiuri vegetale de prima presa
- Active cosmetice
- Unturi naturale
Ce ingrediente NU contin cosmeticele bio? In productia cosmeticelor bio nu sunt utilizate: erbicidele, ingrasamintele chimice, plantele modificate genetic, conservanti sintetici, coloranti artificiali, siliconi sau alti derivati ai petrolului. Nici componentele chimice nu sunt permise, toate trebuie sa fie naturale. De asemenea, asa cum am mentionat in paragraful anterior, cosmeticele bio nu sunt testate pe animale si utilizeaza ambalaje reciclate sau reciclabile.
Ce ingrediente toxice pot contine cosmeticele traditionale?
Atunci cand cumperi un produs cosmetic, verifica atent eticheta si evita, pe cat posibil, achizitionarea produsului care are in compozitie urmatoarele ingrediente: metilizotiazolinona (MIT), fenoxietanol, diazolidinil ureea, imidiazolidinil uree, etilparaben, metilparaben, propilparaben, butilparaben.
Speram ca aceste informatii iti sunt de folos in alegerea urmatoarelor tale produse cosmetice de ingrijire.