Enzimele sunt proteine care controleaza viteza reactiilor chimice care se produc in organismul uman. Fara enzime aceste procese s-ar petrece mult prea lent pentru a mentine corpul in viata. Ori de cate ori o substanta trebuie sa se transforme intr-o alta substanta, organismul uman foloseste propriile enzime. Acestea pot reduce materialele biologice in bucati mici si sa le reconstruisca in substante esentiale vietii. Fiind catalizatori, enzimele nu fac parte din produsul final, ele doar fac lucrurile sa se intample.
Ca toate celelalte proteine, enzimele sunt formate din aminoacizi, plasati precum margelele pe un sirag, avand intre ei o legatura chimica. Nu exista doua enzime la fel, deoarece structura si functionarea acesteia este determinata de ordinea aminoacizilor.
Omenirea a fost interesata de studiul enzimelor din cele mai vechi timpuri, cand termenul era inca necunoscut. Egiptenii antici foloseau tehnici de fermentatie in productia a diferite produse, dar abia in secolul al-XIX-lea termenul a fost “demascat”. Insusi cuvantul enzima provine din limba greaca, fiind format din en (in)+zyme (ferment).
Enzimele sunt clasificate in 6 categorii in functie de reactiile catalizate: oxidoreductaza, transferaza, hidrolaza, liaza, ligaza si izomeraza.
Dupa functiile lor enzimele se part in:
– enzime metabolice – catalizeaza si reglementeaza fiecare reactie biochimica ce are lor in organismul uman, fiind esentiale pentru functia celulara.
– enzime digestive – sunt secretate de-a lungul tractului digestiv, descompun produsele alimentare in nutrienti si deseuri, permitand absorbtia nutrientilor in sange. Pancreasul produce cele mai multe enzime digestive, dar si ficatul, vezica biliara, intestinul subtire, stomacul si colonul joaca un rol important in producerea acestor enzime. Exemple de enzime digestive sunt lipaza, proteaza, amilaza, ptialina, pepsina si tripsina.
– enzime alimentare – intra in organism prin consumul de alimente crude si suplimente de enzime. Ceea ce trebuie sa stiti este ca gatirea distruge cele mai multe enzime din produsele alimentare.
– enzime plante – sunt cultivate sintetic. Cele mai cunoscute sunt bromelin si papaina si se activeaza la o temeratura mai mare decat cea normala a corpului, ceea ce le face un bun anti-inflamator.
– enzime proteoplytic – sunt enzime care digera proteinele, inclusiv tripsina, chimotripsina, pancreatina, bromelin si papaina. Unele dintre acestea sunt produse de pancreas, altele provin de la animale sau plante. In medicamente aceste enzime au rol anti-inflamator.
Ce cauze determina ca enzimele sa nu functioneze corect in organism?
In primul rand, bolile pot impiedica productia enzimelor digestive in organism:
– Problemele pancreatice, inclusiv fibroza chistica, cancerul pancreatic si pancreatita acuta sau cronica.
– Boala celiaca si Boala Crohn sunt alte 2 afectiuni care pot avea efecte negative in producerea enzimelor digestive.
Insa, chiar si in absenta unor astfel de boli, lucrurile pot sa nu functioneze corect.
Inflamatiile tractului digestiv pot duce la deficiente in producerea enzimelor digestive.
O data cu inaintarea in varsta scade si activitatea functiei digestive, dar este o cauza a imbatranirii pur si simplu sau a imbatranirii nesanatoase?
Stresul cronic este unul din principalele cauze ale disfunctionalitatii sistemului digestiv. Doar pentru ca avem o alimentatie sanatoasa nu inseamna ca vom avea si o functionare buna a organismului. Eliminarea stresului cronic este unul din elementele importante pentru ‘insanatosirea’ functiei digestive.
15 de alimente care cresc enzimele din organism
– varza acra natural fermentata;
– laptele crud;
– fructe uscate – stafide, cirese, afine, banane uscate la o temperatura scazuta;
– leguminoase si seminte crude;
– chefir;
– granola inmuiate;
– mere;
– suc de morcovi proaspat;
– pepene galben;
– guacamole proaspat;
– seminte germinate;
– nuci;
– sfecla rosie;
– tartar de ton;
– pepene verde.
Foto: Dreamstime