Home Sanatate Saltea de pat: cum o ingrijesti ca sa-i cresti durata de viata?

Saltea de pat: cum o ingrijesti ca sa-i cresti durata de viata?

SHARE
ingrijire saltea de pat

Salteaua de pat este cheia pentru a ne asigura odihna necesara functionarii optime zi de zi. In plus fata de achizitionarea saltelei, specialistii in saltele spun ca la fel de importanta este si ingrijirea saltelei, astfel incat aceasta sa isi pastreze starea buna cat mai mult timp.

Ventilarea saltelei este primul aspect mentionat de expertii in saltele. Daca vorbim despre o saltea de pat noua, imediat ce ati ajuns acasa cu ea, scoateti-o din sac si lasati-o sa se aeriseasca cel putin 2 ore inainte de a o aseza in rama patului. In acest fel sunt eliminate mirosurile dobandite in timpul fabricatiei si in timpul transportului.

Ulterior, este indicat sa aerisiti salteaua timp de 10-20 de minute in fiecare zi, fapt ce presupune sa indepartati asternutul, sa deschideti geamul si sa lasati aerul sa circule prin camera.

Pentru a prelungi durata de viata a saltelei, specialistii recomanda si achizitionarea unei protectii speciale, care va preveni trecerea prafului si a lichidului in saltea. Alegerea unor materiale naturale, precum bumbac, dar si a saltelelor cu protectie antibacteriana si antifungica, ofera respirabilitate, confort si sunt mai usor de spalat. Aceste materiale le puteti avea in vedere si atunci cand achizitionati o saltea noua.

Citeste si: Cum sa iti imbunatatesti circulatia sanguina?

Intoarceti salteua de pe o parte pe alta si de la un capat la altul la fiecare trei luni. In acest fel evitati scufundarea prematura a saltelei si uzura acesteia.

Printr-o igiena regulata a saltelei, precum aspirarea si spalarea acesteia,  sunt eliminate mirosurile neplacute, petele persistente formate din cauza transpiratiei si eliminarea bacteriilor care, in timp, degradeaza suprafata saltelei.

3 practici care cresc durata de viata a saltelei

  • Evitati sa sariti pe saltea, deoarece socurile repetate pot imprima deformari premature;
  • Evitati sa mancati si sa beti in pat, mirosul alimentelor se imprima foarte rapid in materialul textil si va permite formarea de colonii de bacterii;
  • Evitati sa folositi salteaua pe post de masa de calcat, deoarece puteti provoca arsuri la suprafata saltelei, dar si a lenjeriei de pat;

Cu toate acestea, specialistii spun ca salteaua trebuie schimbata la fiecare 8 ani de zile, deoarece, chiar daca nu prezinta deformari la suprafata, aceasta nu mai are proprietatile initiale si poate deveni un pericol pentru starea de sanatate.

Citeste si: Cum sa ai grija de ochii tai in era digitala?