Home Fitspiration Scolioza: ce exercitii poti face acasa sau la sala de sport?

Scolioza: ce exercitii poti face acasa sau la sala de sport?

SHARE
Exercitiu Superman
Exercitiu Superman

Scolioza este o curbura anormala a coloanei vertebrale care poate duce la dureri sau slabiciune. Apare frecvent in perioada de crestere, inainte de pubertate. Cu toate acestea, poate afecta si adultii, in special femeile. Desi nu sunt recomandate exercitiile intense, ramanerea la un stil de viata activ poate contribui la ameliorarea acestei afectiuni.

Nu toate exercitiile sunt potrivite celor cu scolioza, iar asistenta unui profesionist este recomandata in acest caz. Conform informatiilor publicate de National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS), curbura este, de obicei, in forma de C sau S si poate aparea in locuri diferite ale coloanei vertebrale.

Te intrebi cum te poti antrena daca ai scolioza? Iata ce exercitii poti efectua:

Ridicari de pelvis. Ridicarea pelvina, cunoscuta si sub denumirea de „pod„, poate fi efectuata acasa sau la sala, fara a avea nevoie de accesorii. In functie de capacitatea fizica, poate avea diferite intensitati. Un studiu publicat in The Journal of Physical Therapy Science arata ca practica acestui exercitiu ajuta la intarirea muschilor abdominali si contribuie la reabilitarea pacientilor cu instabilitate a trunchiului și dureri de spate de intensitate scazuta.

Mod de executie: Intinde-te pe spate, indoaie genunchii pana cand talpa este pozitionata bine pe podea. Incordeaza abdomenul si asigura-te ca spatele este lipit de podea. Ridica pelvisul catre tavan, incordand fesierii si mentine 5 secunde. Revino la sol. Repeta exercitiul de 10 ori.

exercitiu-bridge-1

Ridicarea bratelor si picioarelor. Sau Superman cum mai este denumit acest exercitiu. Exercitiile de intarire lombara sunt ideale pentru persoanele cu scolioza. Conform unui studiu publicat de Journal of Exercise Rehabilitation, acest exercitiu intareste muschii stabilizatori ai coloanei vertebrale. De asemenea, serveste ca adjuvant pentru reducerea oboselii la nivelul coloanei.

Mod de executie: Intinde-te pe podea cu fata in jos. Intinde bratele inainte, cu palmele catre sol. Asigura-te ca picioarele sunt intinse. Din aceasta pozitie, ridica o mana si piciorul opus acesteia. Mentine pozitia timp de 1-2 respiratii complete. Repede exercitiul cu celelalte doua membre. Repeta de 15 ori pe fiecare parte.

Citeste si: 6 exercitii pentru fesieri pe care le poti face si acasa

Presa abdominala. Lucrand zona mediana a corpului, abdomenul si zona lombara, sustii intarirea acesteia si o mai buna postura.

Mod de executie: Intinde-te pe spate cu genunchii indoiti si talpile pe podea. Pastreaza spatele intr-o pozitie neutra. Ridica gambele de pe sol, pana cand acestea sunt paralele cu solul si formeaza un unghi de 90 de grade cu coapsele. Acum foloseste-te de maini pentru a impinge genunchii, in timp ce contractezi muschii abdominali. In acelasi timp, impinge genunchii catre maini, astfel incat sa creezi un exercitiu static. La acest exercitiu nici bratele, nici picioarele nu trebuie sa se miste. Trebuie doar sa se forteze reciproc atunci cand sunt apasate, in timp ce zona mediana se incordeaza.

Presa-abdominala

Ce activitati fizice trebuie sa eviti daca ai scolioza? Pentru ca da, unele activitati pot creste riscul de leziuni secundare sau simptome mai severe. Astfel, nu sunt recomandate: hocheiul, fotbalul, gimnastica si baletul, saritura pe trambulina, culturismul, alergarea pe distante lungi si suprafete dure, echitatie.

Caracteristicile scoliozei nu sunt aceleasi la toti pacientii. De aceea, daca suspectezi ca suferi de aceasta afectiune, este recomandat sa faci o vizita la medic. Uneori simptomele se imbunatatesc prin masuri de auto-ingrijire si exercitii fizice. Cu toate acestea, exista si cazuri care necesita alte tratamente, cum ar fi fizioterapia, medicatia sau chirurgia.

Ideal ar fi sa cauti sprijin pentru antrenamentul fizic la un profesionist, deoarece executiile gresite ale exercitiilot pot fi contraproductive.

Surse: 1 2