Termenul de urticarie solara descrie un tip de urticarie declansat prin expunerea pielii la lumina vizibila si ultravioletele UVA si UVB. Practic, atunci cand lumina soarelui intra in contact cu pielea, aceasta genereaza fotoantigene fata de care sistemul imunitar produce anticorpi IgE ce determina eliberarea de histamina din mastocite. Urticaria este reactia inflamatorie rezultata si poate dura de la cateva minute sau ore, pana la 24 de ore. Ea poate dura rareori si mai mult de 24 de ore, daca expunerea la soare a fost intensa.
„Un pacient cu urticarie solara este necesar sa fie evaluat de medicul dermatolog pentru a fi exclude alte reactii anormale la soare si dermatozele fotoagravate„, recomanda medicul dermatolog Virginia Chitu din cadrul Mivaderm – Cabinet Dermatologic.
Principalele manifestari ale urticariei solare sunt mancarimea, petele rosiatice si blandele. Eruptia apare dupa circa 5-10 minute de expunere la soare sau solar si dispare dupa aproximativ 2 ore. Rareori pacientul cu urticarie solara poate sa sufere de cefalee, greata, varsaturi, dificultati de respiratie si tensiune arteriala scazuta. Urticaria solara poate aparea atat la persoanele sanatoase, dar este posibil sa ai un risc crescut de urticarie solara daca:
- ai un istoric familial al afectiunii
- utilizezi substante care cresc sensibilitatea pielii la soare (fotosensibilizante)
- utilizezi medicamente care sunt fotosensibilizante
Cum se diagnosticheaza urticaria solara?
Dignosticul de urticarie solara se pune, in general, pe baza unui examen clinic complet al pacientului de catre medicul dermatolog. „Discutia cu pacientul este foarte importanta in stabilirea diagnosticului de urticarie solara„ afirma medicul dermatolog Virginia Chitu.
Odata ridicata suspiciunea unei posibile urticarii solare este necesara identificarea eventualelor medicamente implicate si excluderea altor afectiuni, precum lupus eritematos, porfirie, dermatomiozita, etc.
Fototestarea, o alta metoda de diagnosticare, analizeaza modul in care pielea ta reactioneaza la lumina UV a unei lampi cu diferite lungimi de unda. Lungimea de unda la care reactioneaza pielea poate ajuta la identificarea alergiei la soare.
In cazul in care o eruptie cutanata este prezenta in momentul consultului si nu poate fi exclusa posibilitatea unui lupus eritematos se va preleva biopsie cutanata, procedura care se poate face cadrul Mivaderm. Interventia se realizeaza sub anestezie locala cu xilina 1%, iar fragmentul de piele are, in mod uzual, un diametru cuprins intre 4 si 8 mm, depinzand in mare masura de tipul afectiunii care este suspectata. In grosimea piesei prelevate sunt cuprinse in general primele doua straturi ale pielii, epidermul si dermul.
Cum poate fi tratata urticaria solara?
Dupa stabilirea diagnosticului de urticarie solara, medicul poate prescrie antihistaminice orale si creme speciale pentru a calma zonele afectate. In cazul in care eruptia este mai severa, medicamente precum corticosteroizii sistemici pot fi prescrise, tinand cont ca exista totusi un risc de soc anafilactic si, respectiv, angioedem.
De asemenea, fototerapia poate fi o metoda de tratament, dar trebuie facuta intr-un serviciu dotat adecvat si capabil sa ofere asistenta de urgenta. Aceasta pregateste pielea pentru soarele de vara, expunand-o in mod regulat la radiatiile ultraviolete.
In contextul in care metodele de tratament au eficienta limitata, iar afectiunea se poate manifesta ani la rand, medicul dermatolog Virginia Chitu recomanda adoptarea unor masuri preventive. Astfel, este important sa eviti expunerea excesiva a pielii la soare, dar si la sursele artificiale de bronzare.
De asemenea, trebuie sa iei in considerare cresterea treptata a timpului de expunere a pielii la soare. Acest lucru va ajuta celulele sa se adapteze la lumina puternica a soarelui din timpul verii.
Pacientii diagnosticati cu urticarie solara trebuie sa foloseasca creme fotoprotectoare cu SPF 50 de cel putin 3 ori pe zi pe zonele fotoexpuse. Nu in ultimul rand, Dr. Virginia Chitu recomanda purtarea ochelarilor, a palariilor cu boruri largi, haine adecvate si a umbrelelor solare, ori de cate ori asemenea pacienti vin in contact direct cu lumina soarelui.
Aplica toate aceste sugestii si viziteaza cabinetul dermatologic Mivaderm pentru un examen preventiv si sfaturi medicale avizate!
(P) Articol sponsorizat