L-Carnitina este un nutrient de tipul vitaminei si este derivat din 2 aminoacizi esentiali ce compun proteinele din corpul nostru. Acesti doi aminoacizi sunt lizina si metionina. L-Carnitina a fost descoperita in 1905 ca si constituent al tesutului muscular, dar structura sa chimica a fost elucidata cu 20 de ani mai tarziu. Din punct de vedere chimic, aceasta substanta se prezinta ca o pudra alba, foarte solubila in apa si cu o buna rezistenta termica.
Spre deosebire de grasime, organismul uman nu stocheaza carnitina, de aceea este important ca doza zilnica sa fie refacuta. Corpul poate produce L-Carnitina in cantitati suficiente in conditii optime, dar ea este sistetizata si de plante si celulele animale, fiind omniprezenta in natura.
Rolurile Carnitinei in oraganism
- Rol catalitic – substanta cupleaza lanturile de acizi grasi liberi si le trece prin membrana mitocondriala, unde are loc producerea de energie. In acest caz, este nevoie de o cantitate redusa de L-carnitina.
- Rol metabolic extrem de important pentru muschis si metabolismul ficatului. Concentratia de L-Carnitina din muschi este de 10 pana la 100 de ori mai mare decat concentratia altor compusi implicati in metabolismul energetic.
Tipuri de carnitina
- D-Carnitina – este o forma inactiva nerecomandata, deoarece poate cauza o deficienta de carnitina, blocand absorbtia altor forme mult mai utile.
- Acetyl L-Carnitina – denumita generic ALCAR, este poate cea mai eficienta forma de carnitina pentru functiile creierului. Administrarea poate fi utila in tratarea unor boli neurologice, precum Alzheimer.
- Propionyl L-Carnitina – poate contribui la productia e oxid nitric, menit sa imbunatateasca fluxul sanguin.
- L-Carnitine L-Tartrate – una dintre cele mai comune forme din suplimentele sportive, datorita absorbtiei rapide.
L-Carnitina si scaderea in greutate
In teorie, utilizarea L-Carnitinei ca si supliment de slabit face sens. Substanta contribuie la transportul acizilor grasi in celule, pentru a fi consumate energetic, astfel ca te poti gandi ca accelereaza arderea grasimilor si pierderea in greutate. Dar, organismul uman este mult mai complex, iar studiile au rezultate pro si contra acestui efect.
Intr-un studiu, 38 de femei au fost impartite in 2 grupe. Unui grup i s-a administrat L-Carnitina, in timp ce al doilea nu a primit aceasta substanta. Ambele grupuri de femei au efectuat 4 sesiuni de antrenament pe saptamana, timp de 8 saptamani. La final, cercetatorii nu au observat nicio diferenta in ceea ce priveste scaderea in greutate. Mai mult, 5 femei dintre cele carora li s-a administrat L-Carnitina au experimentat greata si diaree.
Un alt studiu efectuat pe oameni a monitorizat efectele L-Carnitinei asupra cantitatii de grasime arsa in timpul unei clase de indoor cycling de 90 de minute. Cercetarea a demonstrat ca, in cele 4 saptamani de administrare, nu a crescut cantitatea de grasime arsa de catre participanti.
O alta analiza, realizata asupra a noua studii, demonstreaza ca participantii la studii au pierdut in medie cu 1.3 kg mai mult cand au luat L-Carnitina decat atunci cand nu au luat. Dar, aceste studii au fost efectuate pe persoane obeze sau varstnici.
Confirmarile beneficiilor L-Carnitinei trebuie, insa, demonstrate pe pacienti mai tineri si activi din punct de vedere fizic. L-Carnitina poate ajuta in caz de obezitate, dar in aceste cazuri o dieta potrivita si o rutina de exercitii ar trebui sa se afle pe primul loc.
L-Carnitina si performanta antrenamentului
Mai multe studii au aratat ca exista cateva beneficii ale administrarii L-Carnitinei pentru imbunatatirea performantelor antrenamentului, daca substanta a fost administrata in doze mai mari si pe perioade mai lungi.
Astfel, beneficiile L-Carnitinei pot fi indirecte sau e nevoie de mai multe saptamani sau luni pentru a fi vazute.
L-Carnitina poate sustine:
- recuperarea dupa antrenament
- oxigenarea muschilor
- poate imbunatati fluxul sanguin si productia de oxid nitric, reducand oboseala
- reducerea durerilor musculare
- producerea de celule rosii, responsabile cu transportul oxigenului prin muschi si organe.
L-Carnitina este cunoscuta ca si arzator de grasime, dar cercetarile nu au o directie unica. Cel mai probabil, administrarea de L-Carnitina supliment nu te va ajuta sa scazi in greutate foarte mult.
Care sunt, insa, beneficiile reale ale acesteia?
L-Carnitina si functiile creierului
Unele studii efectuate pe animale sugereaza ca Acetyl L-Carnitina poate ajuta in prevenirea declinului mental si imbunatatirea capacitatilor de invatare.
In studiile efectuate pe oameni, Acetyl L-Carnitina a incetinit procesul declinului functiilor cerebrale asociate cu Alzheimer sau alte boli ale creierului. In anumite cazuri, s-a demonstrat ca aceasta poate proteja creierul de deteriorarea celulelor in cazul varstnicilor care nu au boli mintale.
L-Carnitina si bolile cardiovasculare
Unele cercetari au aratat ca L-Carnitina are un efect protector asupra inimii dupa un atac cardiovascular. O testare controlata a demonstrat ca, in randul pacientilor carora le-a fost administrata L-Carnitina dupa un anumit tip de infarct miocardic, mortalitatea a scazut in primele cinci zile de la administrare.
Exista cercetari care sugereaza ca L-Carnitina poate fi utila in cazuri de dementa, infarct miocardic, oboseala cauzata de cancer, scleroza multipla, diabet. Pentru ca aceste afectiuni sunt extrem de grave, trebuie sa consulti medicul inainte de a lua L-Carnitina.
O doza de 2 grame de L-Carnitina/zi pare a fi sigura, asa cum sugereaza un studiu realizat pe participanti carora li s-a administrat 3 grame de L-Carnitina timp de 21 de zile.
Topul surselor alimentare de L-Carnitina:
Carne de vita: 81 mg/85 grame
Carne de porc: 24 mg/85 grame
Peste: 5 mg/ 85 grame
Pui: 3 mg/ 85 grame
Lapte: 8 mg/ 227 ml
Interesant este ca sursele alimentare au o rata de absorbtie mai buna decat suplimentele. Un studiu arata ca 57%-84% din L-Carnitina este absorbita atunca cand este consumata din alimente, comparativ cu 14%-18% atunci cand este luata din suplimente.
Asa cum am mentionat anterior, corpul uman are capacitatea de a produce L-Carnitina, iar suplimentarea acestei substante ar trebui sa fie aleasa doar in cazuri speciale.
Surse: A doctors guide to alternative medicine BOOK – Mel Borins
http://www.healthline.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15591003