Cu totii stim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Insa, cei mai multi dintre noi ramanem la faza de „stim” si alegem sa punem preocuparile si grijile cotidiene inaintea cerintelor propriului corp.
A alege sa iti schimbi stilul alimentar trebuie sa inceapa cu schimbarea prioritatilor si, prin urmare, cu prima masa a zilei. Organizarea propriei vieti este cel mai greu de realizat. Dar dorinta de a manca mai sanatos si, de ce nu, de a scapa de niste kg in plus pot fi o motivatie suficienta care sa ne determine sa actionam incepand de AZI.
Ideal este ca prima masa a zilei sa fie la o distanta de 30 minute, cel mult la o ora de la trezire. De asemenea, este indicat sa mancam la ore fixe. De ce? Pentru ca trebuie sa ascultam bioritmul organismului nostru si “ orarul “ fiecarui organ al nostru.
Astfel, prima masa a zilei se incadreaza in intervalul 07-09. Haideti sa planificam impreuna “traseul” unei dimineti perfecte!
Imediat dupa ce ne-am trezit ne vom lua cana preferata si vom adauga 250-300 ml de apa calduta in care stoarcem o lamaie si o lingurita de ghimbir ras. Ideal este ca dimineata sa ne hidratam foarte bine-pana la un litru de lichide- ca sa “trezim “ omuletii din noi si sa inceapa sa isi faca treaba. Cu o asemenea hidratare va promit ca problemele digestive vor disparea.
Dupa ce am baut lichide putem incepe sa ne preparam micul dejun. Am sa va dau trei idei de retete atat pentru persoanele grabite cat si pentru o persoana care iubeste sa prepare in liniste si calm un mic dejun sanatos.
- Budinca de chia cu fructe de padure
Vom avea nevoie de :
- 250 ml lapte vegetal
- 2 linguri de seminte de chia
- 2 curmale hidratate si maruntite
- Vanilie, nucsoara, scortisoara
- 200 gr de fructe de padure facute pasta in blender
Cum? Foarte usor. Se poate prepara de seara (lasata in frigider) sau dimineata. Adaugam intr-un bol laptele vegetal si amestecam usor semintele de chia. dugam pe urma ingredientele, iar la sfarsit turnam frumos pasta de fructe de padure care vor da un ton vesel budincii noastre.
- Omleta “voinicului”
Vom avea nevoie de :
- 4 albusuri de ou si 1 galbenus batute bine
- Sare, piper, chimen(optional)
- 2 ciuperci
- 2 felii de ardei rosu maruntit
- 1 ceapa verde
- 20 gr de fulgi de mei
- 2 linguri de seminte de canepa
Adaugam intr-un bol albusurile si galbenusul si batem bine pana se face spuma. Adugam sarea, piperul, mirodeniile si fulgii de mei. Separat amestecam legumele taiate marunt in tigaie la foc mic pana incep sa prinda culoare. Adaugam ouale si lasam 2-3 minute pe fiecare parte.
Alaturi de omleta noastra preparam un bol mare de cruditati cu 1 legatura de patrunjel.
- Smoothie exotic
Trebuie sa recunosc ca aceasta reteta este preferata mea si cea mai usor de facut. Astfel, luam un blender si adaugam :
- 250 ml lapte vegetal
- 100 gr de zmeura
- 100 gr de afine
- 2 felii de ananas
- 1 lingurita de ghimbir ras
- Coaja de la o lamaie rasa
- 2 linguri de pudra de canepa
Scortisoara, nucsoara, vanilie
Lasa-ne un comentariu la aceasta postare si spune-ne care este micul tau dejun preferat?
Despre Lioara Ciugudean
Lioara Ciugudean este consultant in nutritie, master trainer in cadrul scolii de fitness Fitness Education School si colaboreaza cu numeroase sali de fitness, restaurante, cofetarii, cafenele si magazine naturiste ca si consultant. A elaborat meniuri hipocalorice care se regasesc in restaurantele din Oradea: Taverna, Tranzit si Impero, dar si un meniu de Smoothies by Lioara care se gasesc in meniul cafenelei Ristretto. Are o colaborare permanenta cu locatia “Din Gradina” si cu cofetaria “Sweet Magnolia”.
Anul acesta (2015) a initiat un eveniment care se doreste sa devina cu traditie in Oradea: Caravana Sanatatii.
Cea mai importanta colaborare de pana acum este cea cu Camelia Sucu pe programul ICONIC DETOX. Camelia a ales-o in acest an pe Lioara pentru a-si face cunoscuta gama de meniuri de detoxificare in Vestul tarii.
Pe Lioara Ciugudean o gasiti si pe pagina sa de Facebook: https://www.facebook.com/lioaraciugudean.consultantnutritionist?fref=ts