Home Alimentatie 4 principii esentiale pentru o alimentatie sanatoasa

4 principii esentiale pentru o alimentatie sanatoasa

SHARE
mancare sanatoasa

Dincolo de frumusetea cu care natura ne-a inzestrat pe fiecare, exista acea frumusete pe care o dobandim prin alimentatie, aprovizionand organismul cu substantele de care are nevoie pentru a putea exista. Frumusetea este perceputa diferit de fiecare dintre noi, dar este limpede ca lumina zilei ca, fara respectarea principiilor unei alimentatii corecte, corpul nostru este lipsit de energie si vitalitate, pielea este lipsita de stralucire si are un aspect imbatranit.

Medicii nutritionisti spun ca cele mai importante principii ale unei alimentatii sanatoase sunt: principiul cantitatii, principiul calitatii, principiul adecvarii si cel al echilibrului.

  1. In ce priveste cantitatea de alimente, aceasta trebuie sa poata acoperi in principal nevoile energetice ale organismului. Pentru sedentari, necesarul de alimente trebuie sa fie cu mult mai mic decat in cazul persoanelor care au o activitate fizica intensa.

2. Pentru a oferi organismului acele substante care ne asigura vitalitatea si aspectul tanar, este necesar sa respectam principiul calitatii, care presupune ca alimentele pe care le ingeram sa contina: apa, carbohidrati, din care si fibre vegetale, grasimi bune, proteine, vitamine si minerale.

Apa este cel mai important factor alimentar, mult mai importanta decat hrana, deoarece ea ocupa doua treimi din greutatea corpului uman si mentine in activitate toate functiile organismului.

Citeste si: Cele mai bune remedii sa scapi de stres

3. Principiul adecvarii tine cont de varsta fiecarei persoane si presupune un consum care asigura o digestie usoara. Nevoile difera de la o varsta la alta, dar ceea ce este important de retinut este ca trebuie sa reducem alimentele greu digerabile si sa avem in vedere regulile de asociere ale alimentelor la o masa.

Nu vom asocia niciodata proteine animaliere cu produse vegetale care au in compozitie amidon, dar le putem oricand asocia cu legume care nu au continut de amidon (varza, rosii, castraveti, laptuca, praz, usturoi, etc.). Fructele se consuma intotdeauna intre mese, la interval de 2-3 ore atunci cand digestia alimentelor este incheiata.

4. Echilibrul este cel care trebuie sa guverneze intreaga noastra viata, inclusiv alimentatia noastra. Realizarea echilibrului presupune pentru o persoana tanara sa contina: ~45 ml de apa/kilocorp, ~ 7.2 grame de kilocorp hidrati de carbon, ~0.2 grame/kilocorp de fibre vegetale din cadrul carbohidratilor, ~0.7 grame/kilocorp de proteine.

Pentru a ne pastra frumusetea naturala si vitalitatea este necesar sa consumam cat mai multe produse neprelucrate, hrana vie cum i se mai spune, deoarece acestea au nenumarate efecte benefice pentru intreg organismul: regenereaza tesuturile, regleaza activitatea glandulara, elimina toxinele, inlatura kilogramele in plus, etc.