Zaharul sau moartea alba – 6 motive sa renunti la el
Daca iubesti dulciurile, afla ca nu esti singur. Nevoia de dulce este una dintre provocarile intregii populatii de pe glob. Problema este ca, pe cat de gustoase sunt produsele pe baza de zahar, pe atat de nesanatoase si periculoase pentru sanatate sunt. Chiar daca nu se vad la nivel estetic efectele nocive ale zaharului, pe interior organismul tau sufera. Nu degeaba acesta mai este supranumit si ‘moartea alba’.
Asa ca, iata 6 motive ca sa renunti la zahar chiar azi:
1). Zaharul cauzeaza aparitia obezitatii – contrar a ceea ce multa lume crede, zaharul joaca un rol mult mai important in aparitia obezitatii decat cel al grasimilor saturate. De ce? Zaharul joaca ‘feste’ creierului tau si are impact asupra hormonilor, scazand nivelul de satietate si facandu-te sa-ti doresti si mai mult sa mananci. Gandeste-te la asta atunci cand ai de ales intre un suc din comert sau o portie de salata. Nu incurajam, insa, nici consumul de grasimi saturate.
2). Putrezeste dintii – aceasta informatie nu este, cu siguranta, o noutate pentru tine. Zaharul ofera grana usor de digerat pentru bacteriile din gura ta. Asta inseamna ca acestea se inmultesc si incep sa erodeze smaltul dintilor. Asa ca, inceteaza sa hranesti bacteriile rele!
Zaharul nu contine substante nutritive benefice
3). Zaharul nu contine substante nutritive benefice – Zaharul rafinat, cum ar fi sucroza sau siropul de porumb bogat in fructoza, nu-ti ofera niciun beneficiu nutritiv. Ele contin doar calorii, oferind energie instantanee. Daca nu folosesti aceasta energie, ea se va depune sub forma de grasime.
4). Consumat in exces afecteaza ficatul – fructoza este descompusa doar de ficat. Atunci cand acesta este incarcat cu zahar, acesta din urma sfarseste a fi depozitat sub forma de grasime. Aceasta conduce la ceea ce se numeste ‘ficat gras”. Ficatul gras cauzeaza serie de alte complicatii pentru sanatate, inclusiv bolile de ficat gras, care nu sunt cauzate de alcool.
5). Consumul de zahar determina rezistenta la insulina – Studiile arata ca un consum excesiv de zahar poate determina rezistenta la insulina, ceea ce conduce la numeroase boli. Intre acestea trebuie sa mentionam diabetul zaharat de TIP2.
6). Creeaza dependenta – consumul de zahar stimuleaza eliberarea de dopamina, care te face sa te simti bine si sa vrei si mai mult. Este si motivul pentru care ne dorim sa mancam ceva dulce atunci cand ne simtim tristi. Zaharul poate fi incadrat in categoria alimentelor ‘confort’si poate deveni mai periculos decat heroina, dupa cum unii medici declara.
Vestea buna este ca ne putem educa creierul sa se bucure de alimente, fara a include si zaharul printre ele. Incepe prin a renunta la zaharul din cafea sau ceai. Usor, usor gusturile se vor schimba, iar tu te vei bucura de alimente sanatoase.
Sursa foto: www.businessinsider.com