Proteina din zer este un supliment utilizat pe scara larga in domeniul sportiv. Aceasta este capabila sa influenteze pozitiv performanta sportivului, dar are consecinte benefice la nivelul intregii sanatati. Din acest motiv, iti vom explica mai jos de ce este bine sa o incluzi in dieta ta.
Zerul din lapte este unul dintre cele mai utilizate suplimente la nivel mondial. Consumul sau contribuie la recuperarea sportivului si are o buna digestibilitate, ceea ce reduce riscul de disconfort la stomac. Desigur, este bine sa consulti certificatul de puritate a produsului inainte de a-l consuma.
Beneficiile zerului din lapte
Sustine musculatura
S-a demonstrat ca aportul de proteine imbunatateste sanatatea si functionalitatea tesutului slab (muscular, osos). Iar zerul are avantajul de a contine o proteina de mare valoare biologica, ceea ce garanteaza indeplinirea necesarului de aminoacizi esentiali. In plus, capacitatea metabolismului de a metaboliza si digera acest nutrient este foarte buna.
Zerul din lapte previne deficientele hormonale
Multi dintre aminoacizii esentiali contribuie la reactiile fiziologice care determina productia de hormoni. Alti aminoacizi reprezinta substratul din care se formeaza aceste substante. Un exemplu clar este cel al triptofanului, un aminoacid din care se sintetizeaza serotonina si melatonina.
Exista un consens stiintific ca un aport bun al acestui nutrient este capabil sa imbunatateasca calitatea somnului si a odihnei, favorizand relaxarea si reducand probabilitatea de a dezvolta o problema de tip depresiv.
Accelereaza regenerarea ranilor
Atat ranile superficiale, cat si rupturile de fibre depind de aportul de proteine la vindecare. Cresterea aportului de proteine, impreuna cu o dieta usor hipercalorica, poate accelera regenerarea tesuturilor. In plus, cu acest modus operandi se realizeaza un risc mai mic de recidiva.
Cum sa alegi un zer din lapte bun?
Alegerea unui produs bun din zer nu este usoara, deoarece exista anumiti factori de luat in considerare. Primul dintre acestia este calitatea produsului, care poate fi asigurata prin solicitarea certificatelor de puritate corespunzatoare.
In acelasi timp, este important sa te uiti la aminograma suplimentului. Optimul este sa contina cantitati mari de leucina, mai mari decat cele ale celorlalti aminoacizi esentiali. Este bine de retinut ca aceasta unitate structurala este cea mai importanta atunci cand vine vorba de cresterea tesutului slab.
Pe de alta parte, trebuie sa ai in vedere faptul ca unele suplimente sportive sunt susceptibile de a contine substante dopante in compozitia lor. Asta ar putea dauna starii de sanatate. Pentru a evita aceasta situatie solicita un certificat de absenta a substantelor dopante. Eviti astfel riscurile asociate.
Citeste si: Reguli esentiale pentru un abdomen plat
Nu uita ca exista diferite arome in produsele din zer pe care le gasesti pe piata. Alege-l pe cel care se potriveste cel mai bine gusturilor tale, tinand cont ca cel mai bine este ca suplimentul sa nu contina zahar sau aspartam. Unele dintre ele sunt indulcite cu stevie, o optiune mult mai buna.
Consumul de proteine din zer poate fi benefic pentru performanta si sanatatea generala. Se recomanda includerea lui in regimul alimentar, mai ales daca nu este atins necesarul zilnic de proteine. In acest fel, nevoile pot fi satisfacute intr-un mod simplu si placut.
Retine ca un deficit de nutrienti poate dauna sanatatii musculare, provocand in acelasi timp un dezechilibru in productia anumitor hormoni. Pentru a evita problemele, consuma cel putin 1,4 grame de proteine/kg corp/zi, iar aceasta cantitate poate fi crescuta daca faci miscare zilnic.
In cele din urma, nu uita ca alegerea unui supliment de zer necesita anumite cunostinte. In cazul in care nu esti sigur care este cel mai potrivit pentru tine, consulta un profesionist in nutritie pentru a profita de beneficiile zerului.