Home Fitspiration ‘’Cel mai puternic mă motivează clienții mei’’. Interviu cu Angel Rodian

‘’Cel mai puternic mă motivează clienții mei’’. Interviu cu Angel Rodian

SHARE

10494869_648890618533367_1588421621771820682_nAngel Rodian Frătuțescu este personal trainer și fitness model, multiplu medaliat la concursuri internaționale de prestigiu. Lugojean la origine, însă stabilit în Asturias (Spania) din 2005, finalist la Men’s Health Cover România în 2013, Angel ne povestește despre rutina sa zilnică de sportiv profesionist (antrenament și nutriție), despre începuturile sale în sala de fitness, motivație și ne oferă de asemenea niște sfaturi care pot fi de mare folos tuturor începătorilor.

 

A.M: Cum a început aventura ta în sala de fitness? Când te-ai pus pe treabă și cât de repede te-ai acomodat cu noul stil de viață?

A.R: Am început să merg la sală când aveam 13 ani. Practicam deja de câțiva ani arte marțiale,  dar îmi doream să nu mai fiu “băiatul slăbuț”, așa că am trecut la următorul nivel. Adevărul este că pe vremea aceea nu prea știam cum să mă antrenez, îi urmăream pe cei “mari” și mă chinuiam sa îi imit.

 

A.M: Ai un corp atletic, bine definit și proporționat. Cum ți-a schimbat fitness-ul viața și care sunt beneficiile pe care ți le-a adus în afara unui trup sănătos și bine sculptat?

A.R: Fitness-ul, ca stil de viață, îți aduce toate avantajele pentru care muncesti… Totul se rezumă la “organizare”. Cu cât ești mai bine organizat în ceea ce priveste dieta, antrenamentele și odihna, cu atât mai repede observi rezultatele.  Așa cum spuneai și tu, pe lângă avantajul de a avea un corp așa cum îmi doresc, beneficiile fitness-ului în viața mea le măsor în cupele și medaliile pe care le-am obținut la concursurile naționale și internaționale din domeniu.

 

A.M: Care a fost cea mai mare greșeală pe care ai făcut-o pe vremea când erai un junior în sala de fitness?

A.R: Probabil pot considera  o greșeală faptul că, pe atunci, antrenamentele mele se bazau pe cantitate și nu pe calitate. Îmi petreceam mult timp in sală și trăgeam de fiare,  însa într-un mod nepotrivit (să nu spun greșit). Copil fiind, nu eram suficient informat, imitam ce vedeam în jurul meu.

 

A.M: Care sunt exercițiile tale preferate și cât de des servești cardio?

A.R: Îmi plac tracțiunile (râde), îmi permit să antrenez mai multe grupe de mușchi prin schimbarea prizelor și modurilor de executare. Despre cardio, pot spune că prefer să alerg dimineața, în aer liber.

 

A.M: De regulă, ectomorfii nu sunt înzestrați genetic cu cele mai masive picioare după cum bine știm. Cum ar trebui să arate un antrenament de picioare eficient pentru ectomorfi?

A.R: Ectomorfii nu au nevoie doar de un antrenament pentru picioare “eficient”…. Au nevoie de masă musculară. Masa musculara se obține prin alimentația bogata in proteine, carbohidrați si grăsimi. Antrenamentul ar trebui să fie format din exerciții variate, genuflexiuni, fandări, presă pentru picioare. În plus, greutățile trebuie să fie relativ mari, repetările mai puține, caloriile pe care le arde corpul trebuie să fie mai puține decat cele pe care le ia din alimentație.

 

A.M: Cum te alimentezi și ce suplimente consumi?

A.R: Mănânc cât mai “curat”… Pește, pui, curcan, vită. Prefer legumele proaspete, evit fast-food-urile, dulciurile. Ca suplimente, consum vitamine și minerale zilnic, amionoacizi, carnitină, proteine din cât mai multe surse, zer, caseina,  ouă, lapte.

 

A.M: Există indivizi care chat-uiesc pe Facebook sau pe What’s Up în sală mai mult decât lucrează. Nu mare mi-a fost mirarea să mă lovesc într-o zi de un cetățean trecut de prima tinerețe, care era cu laptop-ul în brațe pe banca de împins la piept. Trăim cu speranța că sălile de fitness nu vor deveni internet café-uri și vreau să ne povestești despre cel mai haios moment pe care l-ai întâmpinat în sală până acum.

A.R: Da, sunt și multe persoane de acest gen… Mi s-a intamplat să vad persoane căzând de pe banda de alergat din cauza telefonului. Eu le cer clienților mei să lase telefonul la recepție sau în vestiar, bineînțeles, cu anumite excepții.

 

A.M: Din ce în ce mai multe persoane de sex feminin au început să devină pasionate de fitness. Cum se descurcă doamnele și domnișoarele în sală? Muncesc sau vin doar pentru selfie-uri și check-in-uri?

A.R: Depinde de scopul lor, sunt femei care chiar se antrenează și își dau silința, dar bineînțeles sunt și doritoare de flirt-uri sau selfie-uri.

 

A.M: Care sunt oamenii care te inspiră și cum îți păstrezi motivația?

A.R: Urmăresc activitatea lui Arnold, a lui Phil Heat, și alți atleți care au ceva de spus și de arătat. Mă motivează oamenii din jurul meu, fie ca este vorba despre un exemplu de urmat sau nu… Cel mai puternic ma motivează clienții mei, rezultatele pe care le obțin și modul în care li se schimbă viața. În cazul meu , succesul lor devine  și al meu.

 

A.M: Tu fiind antrenor, observi foarte des greșeli pe care le fac cei aflați la început de drum. Acele greșeli care se referă atât la antrenament cât și la alimentație și îi impiedică pe oameni să atingă rezultatele dorite, ajungând să se demoralizeze și în cele din urmă să abandoneze. Ce sfaturi le poți oferi începătorilor?

A.R:  Cel mai sincer sfat pe care îl pot da, este să ceară ajutor instructorului sălii sau chiar să apeleze la serviciile unui instructor personal. Efectuarea gresită a  exercițiilor poate provoca grave probleme de sănătate.  La începători mai ales, este foarte importantă corectarea posturii, a tehnicii, respirației și evident, a greutăților cu care se execută exercițiul. Dieta este de asemenea personalizată. Exact cum spuneam mai sus, pentru a vedea rezultate ai nevoie de o viață ordonată și cel mai bine este să urmezi un plan personalizat.

 

Pe Angel îl puteți găsi pe Facebook aici și aici

1185453_567207516701678_156108718_n

 

Angel Rodian Frătuțescu  – Full bio

 

– 2015 2nd place at IFBB Campeonato De Norte De España

– 2015 2nd place at IFBB Spain “Campeonato de Asturias ”

 

– 2014 3rd place at WBPF Austria Cup 8 nov

– 2014 3rd place at WBPF EUROPEAN CHAMPIONSHIP

– 2014 3rd Place at WBPF International Austrian Championship 10 may

 

– 2013 1st place(Gold) WBPF Hungary CHAMPION

– 2013 Men’s Health Cover Model Finalist

– 2013 1st place (Gold) Bodybuilding Oradea cat. 90 kg

– 2013 1st place (Gold) International Classic Florin Teodorescu

 

– 2012 1st place(Gold) Classic Florin Teodorescu International

– 2012 2nd place(silver) Cupa Libertatii international

 

Andi Miron