Home Sanatate Exista cea mai buna saltea de pat impotriva durerilor de spate?

Exista cea mai buna saltea de pat impotriva durerilor de spate?

SHARE
Saltea de pat

Dormitul pe o saltea de pat nepotrivita poate provoca sau agrava durerile de spate, prin intermediul unei pozitii incorecte a coloanei vertebrale si incordarea muschilor in timpul somnului. Adeseori ignoram aceste aspecte, desi ne petrecem o treime din viata pe saltea, odihnindu-ne.

Pe de o parte, diversitatea saltelelor existenta pe piata din Romania, face ca alegerea saltelei de pat potrivita sa fie dificila. Pe de alta parte, sfaturile profesionistilor sunt la indemana noastra doar la un click distanta, fapt care ne poate ajuta sa facem o selectie potrivita, tinand cont si de bugetul disponibil.

Specialistii in saltele ofera cateva orientari practice, concepute pentru a ajuta persoanele cu dureri de spate sa aleaga o saltea potrivita atat pentru starea lor de sanatate, dar si pentru a le oferi un somn confortabil.

Astfel, preferinta personala este cea care trebuie sa determine achizitia unei saltele in detrimentul alteia. Nu exista o saltea potrivita pentru toata lumea.  O saltea care te ajuta sa dormi fara intreruperi si sa te trezesti odihnit si fara dureri de spate este o saltea de pat potrivita nevoilor tale. Doar testand o gama larga de saltele iti poti da seama care este aceea potrivita.

Nu exista foarte multe studii legate de saltele si durerile de spate, dar cele existente sunt destul de concludente pentru a face o alegere corecta.

De exemplu, un studiu efectuat in Spania in anul 2003 cu implicarea a 313 persoane cu dureri lombare cronice a dezvaluit faptul ca pacientii cu dureri cronice, care au dormit pe o saltea de pat cu duritate medie spre ferma, au avut mai putine dureri de spate in timpul odihnei, decat pacientii care au dormit pe saltele mai ferme.

In acelasi timp, un studiu condus in anul 2005 de catre „The Journal of the Canadian Chiropractic Association” a conchis faptul ca 76% dintre chirurgii ortopedici au recomandat saltele ferme pacientilor cu dureri de spate. Multe cadre medicale recomanda saltele dure, dar problema este ca aceste saltele reduc capacitatea organismului de a avea un contact total cu salteaua, fapt ce presupune o presiune mai mare asupra partilor corpului care ating salteaua si conduce la dureri in timpul odihnei, dar si in momentul ridicarii din pat.

Asadar, punctele de presiune sunt un aspect important atunci cand decizi ce saltea este mai bune pentru ameliorarea durerilor de spate.

Este un fapt cunoscut ca durerile de spate afecteaza si calitatea somnului. Un studiu efectuat in anul 2006 de catre Jurnalul de Medicina Chiropractica, a dezvaluit legatura dintre tipul de saltea, durerile de spate si calitatea somnului. Astfel, persoanele care au dormit pe o saltea cu duritate medie spre ferma au simtit o imbunatatire in ce priveste confortul si calitatea somnului. Aceasta din urma este determinata si de vechimea saltelei si calitatea materialelor din care este realizata salteaua.

O saltea noua permite un somn mai odihnitor decat una veche, iar materialele naturale permit o mai buna aerisire, prin urmare incurajeaza un somn mai profund.

Un alt studiu condus in anul 2010 pentru a determina tipul de saltea potrivita pentru persoanele cu dureri de spate a relevat faptul ca saltelele cu spuma de memorie si cele din latex au imbunatatit semnificativ starea de sanatate a celor care au facut parte din studiu.

Specialistii iti recomanda, inainte de cumpara o saltea, sa mergeti la medic pentru a determina tipul de dureri de care suferiti si zonele in care se manifesta acestea, iar ulterior sa testati mai multe saltele, pentru a face o alegere corecta.