Cu totii gandim gresit atunci cand catalogam un desert ca fiind ‚rau’ sau ‚nepotrivit’ pentru sanatate. Poate chiar te-ai si surprins spunand cuiva cate calorii are biscuitele sau inghetata pe care se pregatea sa o manance. Desi este un mesaj transmis fara rautate, modul in care ne gandim la alimente ne poate cauza probleme despre care nu ne dam seama, de foarte multe ori la nivel psihic.
O atitudine sanatoasa fata de alimente este cel mai puternic instrument pe care il detinem, pentru a adopta un stil de viata sanatos.
Citeste si: 5 recomandari alimentare care te ajuta sa scapi de constipatie
Cele mai comune ganduri despre mancare, la care trebuie sa renuntam:
- Eu merit asta! – Sa te rasfeti cu mici placeri culinare este absolut in regula, daca o faci cu moderatie. Sa spui, insa, ca meriti un anumit aliment, de cele mai multe ori nesanatos, pentru ca ai avut o zi proasta, este o greseala si iti poate cauza probleme. Alimentele sunt adeseori utilizate pentru a trece peste anumite stari, dar acestea nu abordeaza cu adevarat problema care te deranjeaza. La final te vei simti vinovat si nicidecum mai bine. Asa ca, gaseste alte modalitati sa te rasfeti, precum o baie relaxanta, un tratament corporal, o carte buna.
- 0%grasimi, deci am voie! – alimentele fara grasimi pot fi solutia la problema ta. Dar atunci cand vorbim despre un produs care in mod natural are grasimi, dar iti este prezentat ca un produs cu 0%grasimi, este evident ca acesta a suferit un proces chimic. De cele mai multe ori, pentru a inlocui indepartarea grasimii sunt utilizate cantitati ridicate de zahar, care pot cauza mai multe probleme decat continutul natural de grasime. Este esential sa verifici eticheta produselor inainte de achizitie si sa preferi acele produse care contin cat mai putine adaosuri de arome, coloranti si zahar. Iti recomand mai degraba un iaurt cu 3% grasime, decat unul ‚light’, cu 0% grasime.
- Totul sau nimic! – nu este o idee inteligenta sa-ti schimbi stilul alimentar peste noapte. Sa alegi sa mananci sanatos este o idee fantastica, pe care o poti pune in practica gradual. Alimentele preferate, carora simti ca le vei duce lipsa, le poti pastra in cantitati mai mici si, pe cat posibil, in prima parte a zilei. Dezvolta-ti obiceiuri alimentare bune in fiecare zi, iar gusturile se vor schimba negresit.
- Nu pot manca asta, este nesanatos! – etichetarea alimentelor ca ‚bune’ si ‚proaste’ poate lucra impotriva ta. Spunandu-ti ca anumite alimente iti sunt interzise, poate da nastere fricii si, de cele mai multe ori, aceasta te face sa le doresti si mai mult. Poti ajunge chiar sa te etichetezi pe tine insuti prin prisma alimentelor consumate, fapt ce te poate demoraliza.
- Sunt dependent de..! – afirmatiile de genul „sunt dependent de ciocolata” nu fac decat sa te convinga ca esti lipsit de putere pentru a rezista tentatiei. O astfel de gandire pune alimentul respectiv in putere, devenind o scuza foarte buna pentru a inlocui alte alimente sanatoase. Nu uita ca poti oricand prelua controlul, reamintindu-ti ca poti oferi organismului tau alimente sanatoase, care contribuie la un spirit puternic si te ajuta sa depasesti gandirea negativa.
Daca si tu ai avut unul dintre gandurile de mai sus, acum stii cum sa le faci fata, astfel incat psihicul tau sa nu fie afectat.
Citeste si: Ce trebuie sa mananci inainte de antrenament?