Home Sanatate Ce trebuie sa stii despre igiena aparatului dentar fix?

Ce trebuie sa stii despre igiena aparatului dentar fix?

SHARE
stomatolog bucuresti

Daca deja ai ales un tip de aparat dentar potrivit nevoilor tale, va trebui sa tii cont de faptul ca exista indicatii stricte legate de igiena si alimentatie.

Pentru a preveni spargerea sau desprinderea bracketilor si dezvoltarea cariilor dentare este indicat sa tai alimentele in bucati mici pe care sa le mesteci incet si cu atentie, evitand astfel sa musti din anumite alimente.

Reguli privind igiena aparatului dentar fix

O igiena dentara corecta pe durata tratamentului ortodontic este extrem de importanta si implica un periaj corect, folosirea mijloacelor auxiliare de profilaxie si igienizare dentara profesionala realizate de medicul stomatolog in cabinetul dentar.

Periajul dentar al pacientului cu aparat ortodontic fix este greu de realizat intrucat bracketii creeaza zone retentive, iar pacientul trebuie sa foloseasca periute speciale care usureaza realizarea igienizarii si dusuri bucale. De aceea, pentru a evita posibile probleme dentare, periaza-ti dintii corect si dupa fiecare masa:

  • Realizeaza miscari circulare, aplicate pe suprafetele dentare cu bracketi cu ajutorul unei periute de dinti cu peri moi si folosind pasta de dinti cu fluor.
  • Foloseste periuta interdentara pentru a curata spatiile mai greu accesibile ca: intre 2 bracketi vecini, pe sub arcul aparatelor, zonele de ligature.
  • Utilizeaza zilnic ata dentara, chiar daca este putin mai dificil, deoarece este singura metoda de curatare a spatiilor interdentare, evitand aparitia cariilor, si de pastrare a sanatatii gingiilor.
  • Clatiti energic cu apa de gura.

Igienizarea dentara profesionala trebuie realizata frecvent la pacientii care au aparat dentar deoarece bracketii sunt elemente care ingreuneaza periajul si retin placa bacteriana. O data un interval de trei luni este recomandat ca pacientul sa beneficieze de metodele de igienizare dentare prezente in cabinet (detartraj, periaj profesional, air flow, tratament de fluorizare si desensibilizare).

Articol sponsorizat, realizat de catre clinica de stomatologie Dental Hospital Romania:
Website: www.dentalro.ro
Email: info@dentalro.ro
Adresa: Str. Racari nr. 5, sector 3, Bucuresti
Telefoane: 0733.045.855 si 0721.021.855