Termenul ‘indigestie’ acopera o gama larga de simptome provocate de o digestie dificila sau incompleta: disconfort, durere, senzatie de preaplin in partea superioara a abdomenului, ca urmare a unei mese copioase, mancate prea repede sau compusa din alimente grele.
Indigestia poate porni ca urmare a unei iritatii minore a esofagului, stomacului sau intestinelor, care isi inceteaza sau isi incetinesc contractiile. Astfel, stomacul sau colonul se dilata din cauza gazelor, a alimentelor incomplet digerate si sucurilor digestive. Simptomele constau in regurgitari, durere abdominala, greata, balonare si arsuri simtite in cosul pieptului, posibil cu refluxuri acide in gura.
Cele mai frecvente cauze de indigestie sunt:
- mancatul prea rapid, care reduce cantitatea de sucuri digestive. De asemenea, daca nu se mesteca suficient pentru a sfarama alimentele si a le impregna cu enzimele digestive aflate in saliva.
- mancatul in exces. Un stomac prea plin se goleste mai greu si favorizeaza refluxul acidului.
- anumite mancaruri, cum ar fi faina de grau sau laptele, la care poti avea o sensibilitate.
- producerea de gaze in exces. Aceasta are loc daca mananci fructe dupa o masa grasa. Grasimile au nevoie de mai mult timp in stomac decat fructele, ceea ce inseamna ca, mancand fructe dupa grasime, acestea raman in stomac atat de mult, incat incep sa fermenteze. Gazele sunt provocate si de un dezechilibru al microorganismelor intestinale sau de lipsa acidului gastric.
- consumul de fructe necoapte.
- anumite bauturi dulci sau acidulate pot produce gaze intestinale si balonare. Bauturile care contin cofeina cresc nivelul aciditatii gastrice, irita zonele inflamate si sporesc nivelul hormonilor de stres. Alcoolul poate si el mari productia de acid si irita o zona deja inflamata.
- stresul deranjeaza digestia, deoarece hormonii de stres (adrenalina, cortizonul) deturneaza sangele din sistemul digestiv spre muschi, provoaca contractia muschilor stomacali si pot mari cantitatea de acid gastric produsa.
- exercitiile fizice facute prea curand dupa masa. Activitatea fizica deturneaza sangele din sistemul digestiv spre muschi.
- medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi aspirina si ibuprofenul, pot irita mucoasa stomacului.
- fumatul. Substantele chimice din fumul de tutun pot irita esofagul si slabi mecanismul, incurajand refluxul acidului.
- Sarcina. Uterul in crestere lasa din ce in ce mai putin loc stomacului, facilitand astfel refluxul de acid.
Metode preventive indigestie
- nu manca prea mult.
- redu stresul.
- nu lasa sa treaca mai mult de 4 ore intre mese si intotdeauna incepeti ziua cu un dejun copios. ia ultima masa cu cel putin 3 ore inainte de culcare.
- nu bea mai mult de un pahar mediu de lichid in timpul unei mese.
- intocmeste o dieta echilibrata, incluzand fructe bogate in zinc si vitaminele B si C.
- daca nu iti prieste un aliment, evita-l.
- incearca sa eviti anumite amestecuri de alimente, precum proteine cu carbohidrati rai. Cel mai bine asociaza proteinele cu fibre.
- dupa ce mananci, mesteca seminte de cardamon, fenicul sau chimen.
- nu face sport la mai putin de o ora dupa masa.
- daca ai o varsta mai inaintata sau ai o sensibilitate la vreun aliment, nu manca mult si ia in mod regulat un supliment cu multivitamine si minerale.
- condimenteaza mancarea cu rozmarin sau adauga in unele mancaruri cicoare, creson sau anghinare.
- consuma ceai de ulm american inaintea meselor.
Tratamentul indigestie
- daca dupa o masa copioasa simti ca vei face o indigestie, bea o cana din urmatoarele ceaiuri: cretusca cu nalba mare, 2 linguri de salvie intr-o cana cu apa fierbinte, musetel cu fenicul sau menta, ceai de rozmarin, ceai de cuisoare, scortisoara si ghimbir combinate.
- merele, varza, morcovii, uleiul de masline extrapur, ouale si patrunjelul au toate proprietati antiacide si calmante, care pot preveni sau calma indigestia sau ulcerul. Foloseste cantitati normale din alceste alimente la mesele din fiecare zi.
- sucul de cartof crud are efecte benefice similare.
- consulta un naturist pentru a-ti indica detalii despre schimbarile din stilul de viata pe care sa le faci, pentru a-ti imbunatati digestia si a alina neplacerile.
- reflexologia contra indigestiei poate avea rezultate bune: sprijina piciorul stand cu mana dreapta si apasa cu degetul mare de la mana stanga in zona centrala a talpii, in diagonala sau apasa cu degetul mare, folosind miscari alunecate, pe zona centrala a palmei stangi.
Apeleaza la medic daca suferi deseori de indigestie, daca simptomele sunt grave sau scadeti inexplicabil si rapid in greutate, daca ai indigestie pentru prima oara dupa varsta de 40 de ani, daca nu ai pofta de mancare, inghiti greu sau tusesti fara motiv, pe langa simptomele de indigestie frecvente, daca iei medicamente analgezice sau simptomele au inceput dupa ce ai luat un medicament sau un supliment nou, daca simti un disconfort dupa exercitiile fizice sau ai arsuri imediat ce te-ai trezit.