Home Sanatate Partea intunecata a hormonului dragostei, oxitocina

Partea intunecata a hormonului dragostei, oxitocina

SHARE
oxitocina - hormonul iubirii

Prin favorizarea eliberarii altor substante, oxitocina poate actiona chiar ca un drog pentru creierul nostru, din cauza „cocktail„ului de senzatii noi generate. Putine cuvinte pot exprima ceva atat de intens, pur si magic la nivel biologic si emotional, asa cum o face oxitocina.

Cunoscuta sub numele de hormonul iubirii, molecula imbratisarii, formula chimica a fericirii, nu putem uita rolul pe care il are oxitocina atunci cand are loc nasterea unui copil, inceperea perioadei de lactatie sau crearea lagaturii atat de speciala si intensa intre mama si nou nascut. Asta face ca oxitocina, acest hormon produs in hipotalamus si secretat de glanda pituitara superioara, sa fie unul dintre cele mai importante, deoarece este insusi esenta iubirii.

Si totusi, daca ti-am spune acum ca oxitocina ascunde si o parte intunecata, nu atat de sanatoasa, chiar nepotrivita pentru integritatea noastra emotionala? Vorbim, in acest caz, despre oxitocina ca hormon al relatiilor dependente.

O relatie afectiva bazata pe o dependenta, acea pasiune care estompeaza identitatea unei persoane si prioritatile acesteia, care ne face rob unul fata de celalalt, uitand de aspectele esentiale ale vietii noastre, acesta este unul dintre efectele negative ale oxitocinei.

Neurologii compara aceasta stare cu cea de betie si, chiar daca pare o metafora simpla, aceasta stare nu este deloc benefica pentru individul care o experimenteaza. O dependenta de iubire care doare, dar de care nu putem scapa.

Oxitocina si relatiile noastre sociale

Aceasta substanta chimica este clasificata in realitate ca o nanopeptida, o peptida care contina noua aminoacizi. Actioneaza ca hormon si neurotransmitator si, prin aceasta, luam o mare dintre deciziile in interactiunile noastre sociale, cum ar fi comportamentul de generozitate, empatie sau altruism.

Pana de curand, se credea ca oxitocina este elementul cheie pentru reducerea stresului si anxietatii, datorita contactului zilnic cu oamenii pe care ii iubim si care inseamna ceva pentru noi. Studiile recente demonstreaza, insa, ca oxitocina are si aceasta parte, oarecum intunecata, care conduce la legaturi mai putin sanatoase, obsesive, avand un efect de auto-distrugere.