Hemoroizii reprezinta inflamarea partilor spongioase din tesutul care captuseste anusul. Numiti si varice anale, hemoroizii sunt, in general, provocati de constipatie, cand efortul de a elimina un scaun tare sporeste presiunea in vasele anale. Aproape o jumatate din populatie sufera la un moment dat de hemoroizi, iar pentru a alina durerile hemoroidale exista o serie de tratamente naturiste.
Inainte, insa, trebuie sa mentionam ca hemoroizii pot fi interni (in interiorul canalului anal) si externi (in jurul orificiului anal). Ca metode de preventie a aparitiei hemoroizilor se inscriu: pierderea kilogramelor excedentare, alimentatia echilibrata, o cantitate de apa bauta zilnic de minim 8 pahare, activitatea fizica. Poate parea straniu, dar cititul in timp ce sunteti la toaleta nu este benefic, deoarece sederea prelungita pe scaunul closetului creste presiunea asupra rectului.
Daca, insa, acestia s-au instalat, iata cum poti scapa de hemoroizi:
1. Atunci cand hemoroizii dor, asezati-va culcat, cu picioarele deasupra nivelului soldurilor. Sprijiniti picioarele de un suport de aproximativ 30-40 cm inaltime. Timpul indicat pentru a sta in pozitie este de 30′. In afara acestor pauze zilnice, trebuie sa faceti exercitii sustinute de aproximativ 20′ in fiecare zi, pentru a imbunatati circulatia.
2. In ceea ce priveste alimentatia, pentru a scapa de hemoroizi trebuie sa mancati legume si fructe proaspete in fiecare zi, dar si cereale, seminte si nuci. Fibrele din continutul acestota previn constipatia si fac peretii vaselor flexibili si puternici. Ciresele si hrisca au in compozitia lor flavonoide foarte eficace. Suplimentele de Vitamina C, rutin si silice sunt, de asemenea, recomandate in cazul hemoroizilor.
Pentru regularizarea scaunelor puteti prepara cateva retete, precum sucul de spanac (faceti suc dintr-o mana de spanac, o treime dintr-un castravete si doua rosii si diluati cu un volum egal de apa plata) sau suc de mere si struguri (faceti sucul din 2 mere si 250 grame de struguri).
3. Fitoterapia are remedii pentru orice afectiune nedorita, trebuie doar sa ne documentam si sa apelam la cele mai bune solutii. De exemplu, in cazul hemoroizilor, puteti calma inflamarea vaselor cu ajutorul unor solutii pe baza de ceai (o lingura de radacina de troscot data pe razatoare la o cana de apa fiarta, se lasa sa se infuzeze ~ 10 minute), unguente untisor sau solutii astringente cu tinctura de galbenele. Toate acestea se utilizeaza doar dupa ce ati spalat bine zona si ati uscat-o. Atentie la miscari, acestea trebuie sa fie blande.
4. Puteti intari peretii vaselor si cu ajutorul uleiurilor esentiale folosite in aromoterapie. Puneti in apa de baie 6 picaturi de ulei esential de lamaie, levantica sau rozmarin. Daca sunteti viitoare mamica evitati uleiul de rozmarin.
5. Hidroterapia va ajuta sa scapati de mancarimi. Faceti bai de sezut zilnic, reci si calde, pentru imbunatatirea circulatiei. Daca hemoroizii sunt foarte durerosi, aplicati gheata pisata timp de cateva secunde sau udati cu apa rece.
Preventia este extrem de importanta, dar nu ezitati sa apelati la un medic, daca observati sange in scaun sau aveti sangerari rectale, daca sunteti constipati mai mult de doua saptamani, daca aveti dureri prelungite in rect sau simtiti un disconfort excesiv la defecare.