Home Antrenament Supraantrenament: cinci semne de luat in seama

Supraantrenament: cinci semne de luat in seama

SHARE
supraantrenament

Este intotdeauna important sa-ti modulezi corect antrenamentul pentru a stimula adaptarea organismului, dar fara a cadea in supraantrenament. Aceasta etapa este una dintre cele mai complexe probleme pentru incepatorii in sport, dar nu numai, iar nerespectarea acestei premise poate crea o situatie din care este dificil sa iesi fara sa-ti iei cateva zile de vacanta.

Pentru ca tu sa poti identifica din timp excesele in antrenament, iti vom spune care sunt principalele semne ca esti supraantrenat.

Pentru inceput, trebuie sa mentionam ca, de obicei, este o idee buna sa ai ajutorul unui profesionist in pregatirea fizica atunci cand planifici sesiunile de lucru. Acest lucru reduce riscul depasirii intensitatii sau volumului.

Semne ca esti supraantrenat

Iata care sunt principalele semne care te avertizeaza ca esti supraantrenat. Daca te confrunti cu oricare dintre ele, gandeste-te la reducerea intensitatii antrenamentului sau chiar la odihna pentru cateva zile, pentru a da timp organismului sa-si revina.

Citeste si: Ce beneficii are proteina din soia?

Senzatie de oboseala constanta

Cand esti supraantrenat, capacitatea tesuturilor de a se adapta si de a se pregati pentru o noua sesiune de antrenament este redusa. Din acest motiv, poate aparea o situatie de oboseala cronica. De multe ori, aceasta este insotita si de un proces de anemie. Acest lucru este de obicei cauzat de un aport ineficient de fier.

Daca nivelul de efort creste si cerintele nutritionale vor creste. De aceea, va fi necesara acoperirea acestor solicitari pentru a evita situatiile de supraantrenament sau deficit care pot conditiona buna functionare a organismului.

Schimbarea obiceiurilor intestinale

Se poate intampla ca, intr-o situatie de supraantrenament, sa experimentezi o schimbare a obiceiurilor intestinale. In mod normal, exista tendinta catre o situatie de diaree, care nu are o explicatie logica din punct de vedere alimentar. Pentru a atenua aceasta problema, poti apela la suplimente probiotice. In plus, este necesar sa reduci volumul antrenamentului

Lipsa progresiei

In mod normal, se are in vedere principiul progresiei atunci cand iti distribui sarcinile de antrenament pe parcursul mezociclurilor. Se poate intampla ca, daca ajungi intr-o situatie de supraantrenament, obiectivele sa nu fie atinse. Astfel apare stagnarea sau chiar scaderea fortei musculare.

Aparitia infectiilor

O alta consecinta a antrenamentului excesiv este o susceptibilitate mai mare la boli infectioase. Organismul isi reduce capacitatea de aparare din cauza unei disponibilitati mai scazute de nutrienti, eliminand astfel resurse din sistemul imunitar. Asadar, virusii si bacteriile pot provoca daune in interiorul corpului.
Pentru a preveni aceasta serie de procese este convenabil sa monitorizezi aportul de vitamina C. De asemenea, cel al vitaminei D si aportul zincului. Toti acesti micronutrienti influenteaza procesele de raspuns imun adaptativ si innascut. Daca intampini deficite in oricare dintre ele, chiar si intr-o situatie sedentara, riscul de a te imbolnavi va creste exponential.

Citeste si: Exercitii care imbunatatesc flexibilitatea spatelui

Cresterea incidentei leziunilor

In cele din urma, atunci cand esti supraantrenat, este mult mai probabil sa te accidentezi. Nu vorbim doar de leziunile musculare, ci si de cele care au o componenta de natura inflamatorie. In acest fel, reglarea corecta a volumului de antrenament este importanta pentru reducerea incidentei problemelor care pun in pericol performanta sportiva.

Dupa cum poti observa, exista mai multe semne care pot indica faptul ca sunteti supraantrenat. Este important sa depistezi din timp aceasta situatie, pentru a evita o situatie cronica din care este dificil sa iesi. Pentru a preveni supraantrenamentul, cel mai bine este sa distribui corect volumul de exercitii in timp, moduland si intensitatea. O sarcina mai mare nu este intotdeauna sinonima cu calitatea antrenamentului.