Home Plante medicinale Descopera Bacopa, planta cu beneficii pentru memorie!

Descopera Bacopa, planta cu beneficii pentru memorie!

SHARE
Bacopa_monnieri

Bacopa (Bacopa monnieri) este o planta bine-cunoscuta in medicina traditionala ayurvedica. Ea apartine familiei scrofulariaceas si este cunoscuta si sub alte denumiri precum „neer brahmi”, „isop de apa” si „iarba gratiei”.

Bacopa este o planta acvatica care creste in medii tropicale umede in tari precum Pakistan, India, Vietnam, Taiwan si sudul Chinei. De asemenea, poate fi intalnita in diferite zone din America de Nord, America Centrala si Africa tropicala.

Desi este folosita ca planta de gradina, datorita florilor sale spectaculoase, popularitatea ei provine si din aplicatiile sale medicinale. Dovezile arata ca Bacopa are potential antiinflamator, neuroprotector, analgezic, sedativ si antiepileptic. Esti interesat/a sa afli mai multe despre aceasta planta? Mai jos trecem in revista principalele sale beneficii.

Inainte de a detalia utilizarile si beneficiile Bacopei, merita evidentiati principalii sai compusi bioactivi. Acestia explica potentialul sau farmacologic si proprietatile sale multiple. Astfel, conform informatiilor dezvaluite in revista Frontiers in Nutrition, constituentii sai principali includ urmatoarele: saponine, alcooli, steroizi, alcaloizi, zaharuri, aminoacizi, flavonoide, cucurbitacine, glicozide, glicozide sterolice si glicozide feniletanoide.

Principalul compus activ sunt saponinele. Ele sunt asociate cu beneficii pentru sanatatea neuronala si a creierului.

Utilizari si beneficii ale Bacopei

In practica medicinei ayurvedice, Bacopa este apreciata pentru potentialul sau de a stimula memoria si de a reduce riscul de boli neurodegenerative. In plus, are si alte atribute terapeutice care sunt in prezent evaluate in diferite studii clinice si farmacologice.

Bacopa ajuta la stimularea functiei creierului

Nu este o coincidenta faptul ca bacopa si suplimentele sale derivate sunt utilizate pe scara larga ca stimulente pentru creier. Cercetarile sugereaza ca imbunatateste memoria, atentia si rata de invatare.
Un studiu distribuit prin Psychopharmacology a raportat ca adultii sanatosi care au luat zilnic 300 mg de Bacopa Monnieri timp de 12 saptamani au imbunatatit memoria, capacitatea de a procesa informatii vizuale si de invatare.

Cercetarile publicate in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine sustin aceste proprietati. In mod similar, adultii care au luat intre 300 mg si 600 mg de extract de Bacopa Monnieri pe zi au raportat imbunatatiri ale atentiei, procesarii cognitive si memoriei de lucru.

Citeste si: 4 exercitii cardio care te ajuta sa arzi grasimile mai repede

Bacopa are potential neuroprotector

Pe langa cele de mai sus, Bacopa se remarca prin efectul sau neuroprotector. Acest lucru este legat de prevenirea tulburarilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si alte forme de dementa. In acest sens, un studiu din Drug Target Insights a determinat ca bacozidele au potential terapeutic in boala Alzheimer.

Aceste substante cu actiune antioxidanta protejeaza creierul impotriva daunelor oxidative si a declinului cognitiv legat de varsta. Ipoteza sugereaza ca au capacitatea de a proteja neuronii impotriva toxicitatii induse de beta-amiloid.

Chiar si asa, intr-o recenzie distribuita in Interactive Journal of Medical Research, aceste efecte ale plantei sunt puse sub semnul intrebarii. Cercetatorii au concluzionat ca dovezile obtinute sunt de „certitudine scazuta”, deoarece nu au observat efecte relevante ale plantei in comparatie cu un placebo si cu donepezil (un medicament folosit pentru a imbunatati memoria).

Ajuta la prevenirea anxietatii, stresului si depresiei

Efectul adaptogenic al Bacopei a fost evaluat intr-un studiu pe sobolani impartasit in Farmacologie, Biochimie si Comportament. El a concluzionat ca extractul de Bacopa Monnieri are activitate adaptogena „potenta”. Astfel, ar putea imbunatati raspunsul organismului la stres.
Un mic studiu uman sustine aceste proprietati. In acesta, administrarea de extracte din plante a fost legata de o scadere a nivelului de cortizol, un hormon care provoaca simptome de stres si anxietate.

La randul sau, un studiu controlat randomizat publicat in The Journal of Alternative and Complementary Medicine a aratat ca planta imbunatateste performanta cognitiva si reduce starile de anxietate si depresie la adultii in varsta afectati de tulburari degenerative incipiente.

Alte posibile utilizari ale Bacopa

Continutul abundent de antioxidanti al Bacopa este adesea legat de alte beneficii. Si, desi sunt necesare studii mai ample si mai cuprinzatoare, unele cercetari timpurii au rezultate promitatoare, inclusiv urmatoarele:
-Intr-un studiu clinic publicat in Advances in Mind-Body Medicine, 85% dintre copiii cu ADHD tratati timp de 6 luni cu 225 mg pe zi de extract de Bacopa Monnieri au avut o imbunatatire a controlului impulsurilor si neatentiei.
-Studiile pe eprubeta si pe animale sugereaza ca Bacopa mMonnieri are potentialul de a inhiba cresterea celulelor maligne. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a verifica aceste efecte la oameni.
-Flavonoidele si saponozidele Bacopei au calitati antioxidante si vasodilatatoare. In unele studii, planta a prezentat potential vasodilatator, care, la randul sau, a fost legat de prevenirea riscului coronarian. Sunt necesare studii umane solide.

Riscuri si efecte secundare ale Bacopa

Bacopa este, in general, sigur pentru majoritatea adultilor sanatosi. Chiar si asa, poate duce la reactii adverse, cum ar fi greata, crampe stomacale si diaree. In mod similar, utilizarea sa este contraindicata in urmatoarele cazuri:
-Ulcer la stomac.
-Obstructie renala.
-Sarcina si alaptarea.
-Tulburari tiroidiene.
-Obstructie biliara si intestinala.
-Pacienti cu bradicardie (ritm cardiac scazut).

Ce este de retinut despre Bacopa?

In medicina ayurvedica, Bacopa este apreciata pentru potentialul sau de a stimula memoria, de a reduce nivelul de stres si de a proteja sanatatea cognitiva. Unele cercetari au evaluat aceste efecte si au facut constatari promitatoare. Chiar si asa, sunt necesare studii mai solide si mai concludente.

Nu ar trebui sa fie un tratament de prima linie impotriva bolilor. Utilizarea sa este doar complementara si, pe cat posibil, trebuie supravegheata de medic.

Citeste si: 10 obiceiuri care-ti vor transforma viata